söndag 24 augusti 2014

Ny pannaså var det dags med en av de större och svårare investeringarna. Kanske inte svåraste för att det innebär mest jobb utan för att det finns så mycket att ta hänsyn till och att välja på, nytt värmesystem.

Redan då vi köpte huset kunde man se på pannan att den sjöng på sista värsen. Man kunde ju tydligt se att den läckt vatten vid elpatronerna, men den verkade torr då. Men det var bara för att vattnet förångades. Vid något driftstopp på pelletsbrännaren så att pannans temperatur sjönk tillräckligt mycket så såg man att det började droppa vid patronerna. Efter ett tag gav även pannans termometer upp och slutade att visa temperatur samt att den började läcka vatten. Även om den var till synes torr såg man att det växte ärg på termometerhuset.

Det stora problemet med vattenläckaget var kanske inte just att det läckte, så att det blev vatten på golvet eller så. Nej det stora problemet är ju att varje gång man fyller på med nytt vatten i systemet tillför man oönskat syre i systemet. På sikt minskar det livslängden på hela värmesystemet så det var förstås ohållbart. Så till slut tog jag mig i kragen och pratade med banken och med några olika installatörer.

Det fick bli en ny pelletspanna som passade till min gamla brännare. Bergvärme var det aldrig tal om även om det har lägst driftkostnad och ger högst värde på huset. Men dels fattades det gissningsvis drygt 100000 i budgeten och sedan är ju huset trots allt byggt för att ha en varm skorsten.


Gamla pannan då vi flyttade in. Bilden är från 2007, redan då syntes det att den gick på lånad tid.Den nya pannan "står för dörren". Att få ner den nya pannan var ett äventyr i sig. Det är tur att installatörerna kan sin sak och har "trappklättrare".Den gamla pannan hade anslutningen till rökröet på mitten. Den nya har anslutningen vid toppen. Här är ett nyt hål för den nya rökrörsanslutningen.Förutom ny pannan passade vi även på att montera termostatventiler på några radiatorer som bara hade "slottsvred". Totalt var det 6stycken som behövde nya termostatventiler.det gamla expansionskärlet var av öppen typ och satt på vinden. Det var för uttom inkopplingen på expansionsröret också inkopplat på radiator slingan. Detta var en lösning som man ibland gjorde för att förhindra frysning. Det bidrog då förstås även till syresättning av radiatorvattnet och det är inte bra. Dessuom blev det ju merjobb vid ombyggnation till slutet system med expansionskärlet i källarenHär är pannan färdigmonterad och driftsatt. Till vänster i bilden syns det nya expansionskärlet.Placeringen av pannan ger rejält med utrymme framför pannan vilket underlättar vid uraskning och underhåll. Pelletsskruven går på sidan av pannan så det är helt tomt framför pannan.Den gamla placeringen av pannan gjorde att pelletsskruven gick framför pannan. Det gjorde att man var tvungen att stå på knä under skruven för att aska ur och sota pannan. Den gamla pannan var dessutom betydligt mera komplicerad att göra ren så jag tror att det blir stor skillnad i underhållet av den nya pannan mot den gamla.Förutom lättare underhåll och en panna som inte läcker vatten bör det också synas på pelletsförbrukningen. Jag har tidigare haft en pelletsförbrukning på ca 8,5ton eller lite drygt 10pallar om året. Rent teoretiskt borde det bli någon pall mindre om årsverkningsgraden är 10%högre vilket ju inte är helt orealistiskt att anta.

Nu var ju inte orsaken till bytet att sänka förbrukningen utan att få en panna som inte läcker vatten. Men en eventuell minskad förbrukning är ju helt klart en önskad bonus.

Inga kommentarer: